tiistai 18. toukokuuta 2010

Pyörien päällä tyhmyys tiivistyy

Saanko hieman avautua? Kiitos. Nimittäin ihmisten liikennekäytttäytymisestä, tai lähinnäkin sen puutteesta! Asun itse tosiaan täällä Kaakonkulmalla, jossa teillä kulkee paljon venäläisiä. Ennen kuin kukaan alkaa sättiä, en todellakaan väitä että kaikki venäläiset olisivat kamalia kuskeja, en, olen nähnyt myös erittäin ystävällisiä ja järkeviä venäläiskuskeja, mutta ne kuskit, jotka eivät tunnu tajuavan olevansa eri maassa jossa on eri ajokultuuri nostavat verenpaineen pilviin! Monta kertaa on ollut sydän kurkussa mm. niiden kuuluisten rekkajonojen aikana. Sitä saa koko ajan pelätä että joko edessä oleva rekan nupin ovi lävähtää auki tai sitten sitä että sieltä rekkojen välistä loikkaa joku kamikaze-kuski katsomatta yhtään tuleeko muita autoja vai ei. Nämä kuskit ovat todella ärsyttäviä etenkin pimeällä. Ja samaan kategoriaan kuuluvat he jotka rekkojen vierellä pitävät turpakäräjiä. Siinä vaiheessa kun on pakko ajaa keskiviiva pyörien välissä ja vastaan tulee keskivertopakua vähänkin isompi nelipyöräinen... Siinä vaiheessa torvi soi niille seisoskelijoille!

Sitten siirrytään yleiselle tasolle, ei enää kansallista erittelyä. Miksi se on niin vaikeaa ajaa rajoitusten mukaan?!?! Kyllähän se minuakin ketuttaa ja raskaasti kun kirkkaalla kuivalla kesäsäällä seiskalla on 80 km rajoitus, mutta minä kyllä ainakin haluan pitää ajokorttini! Toista maata ovat kuitenkin ne kuskit, jotka päättävät olla huomaamatta niitä muuttuneita rajoituksia ja suhahtavat milloin tahansa ohitse. Yleensä vielä auto kerrallaan koska edestä tulee vastaan. Monta kertaa olen nauranut, kun itsestäni on mennyt ohitse joku mutta 10 km ajettuani totean kyseisen auton olevan yhä edelleen korkeintaan parinsadan metrin päässä itsestäni. Mikä on pointti!? Sitä paitsi turhat kaasutukset syövät vain bensaa... Erityisen ärsyttäviä ovat ne kuskit jotka pamauttavat ohi mutta jäävät sitten siihen eteen nököttämään. Silloin neiti yksinpuhuja kihisee. "Ai!? Piti vain päästä ohi koska sinulla on isompi/hienompi/uudempi auto häh!?!?"

Osansa saa myös ajotyylit kaupungissa ja motarilla. Miksei liikenneympyrässä voi käyttää vilkkua kun lähtee ympyrästä!? Sehän on ihan liikennesäännöissäkin! Ei vilkkua kun menee ympyrään, vilkku oikealle kun siitä poistuu. Monesti olisin pysähtynyt monelta turhalta pysähdykseltä (ja bensankulutukselta) jos joku olisi käyttänyt vilkkua poistuessaan ympyrästä...! Motarilla puolestaan näkee vähän väliä sitä että hurautetaan jostain toisesta autosta ohi ja heti parinkymmenen metrin päästä noustaan liittymään! Paras minkä olen nähnyt on ollut kun erät autoilija meni toisesta ohi ollessaan jo melkein liittymän kohdalla josta sitten nousi pois. Voitti ehkä ruhtinaalliset 5 sekuntia! Kaupunkiajossa voisi mainita myös liikennevalot. Joskus ajelin Kotkaan päin ja päätin vaihtaa jo hyvissä ajoin vasemmalle ajokaistalle ettei sitten paikanpäällä tulisi ongelmia. Yhtäkkiä tajuan että takaa tulee normaalia isompi farmari ja aika helkkarin kovaa. (tässä vaiheessa tunnustan että minäkin ajoin jo melkein ylinopeutta ehheheh...) Kävi mielessäni että olisin itsepäisesti pysynyt vasemmalla kaistalla ja yrittänyt vielä pysytellä niin, ettei Hr. Farkku olisi päässyt oikealta ohitse, mutta sitten heräsi pieni kunnioitus auton kokoa kohtaan omaan henkilöautooni verrattuna (tai äidin oikeastaan mutta enivei) ja kurvasin nopeasti takaisin oikealle. Hr. Farkku paineli heittämällä ohi ja minä toivon mielessäni että lentävät olisivat tutkan kanssa paikalla. Nauru oli kuitenkin herkässä siinä vaiheessa kun parkkeerasin Kotkan kirkon taakse. Sain Hr. Farkun kiinni jokaikisissä punaisissa valoissa! Hah!

Viimeisenä avautuisin niistä rekkakuskeista jotka valittavat yleisönosastokirjoituksissaan autoilijoista jotka roikkuvat rekkojen perässä. Krhm, tätä tekevät myös rekkakuskit. Ehkä maailman kamalin tunne kun vilkaiset taustapeiliin eikä näy mitään muuta kuin rekan etupuskuri. Väistämättä mieleen nousee se tosiasia miten helkkarin paljon pidempi jarrutusmatka rekalla on verrattuna tavalliseen henkilöautoon jos jotain yllättävää tulisi eteen. Tunnustan että siinä vaiheessa ajoin seuraavat pari kilometriä aika rapsakkaa ylinopeutta ennen kuin uskalsin tehdä nopean jarrutuksen ja väistöliikkeen lähimmälle bussipysäkille...

Ps. Tarkoitukseni ei ole syytellä ketään tai osoitella ketään sormella, haluaisin vain omalta osaltani herätellä ihmisiä miettimään liikennekäyttäytymistään. Kiitos. MRRRRRRRRRRR!!!!!!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti